Skip to main content
Winkelmand is leeg

Voetklachten bij Diabetische neuropathie

En hoe zooltjes kunnen helpen


Diabetische neuropathie is de meest voorkomende complicatie van diabetes. Vaak gaat het gepaard met voetklachten als pijn of juist ongevoeligheid. Met goede zooltjes is er vaak iets aan te doen.

De belangrijkste symptomen van neuropathie zijn: gevoeligheidsstoornissen, verminderde pijnperceptie, spierzwakte en spieratrofie. Patiënten ervaren typische pijnen, vooral in rust, 's nachts: gevoelloosheid, tintelingen, vermoeidheid en evenwichtsproblemen. Heel vaak klagen ze ook over brandende voeten. De pijn begint op de voeten en wreef en verspreidt zich langzaam naar boven.

voetklachten bij diabetes

Wat is diabetische neuropathie

Diabetische neuropathie is een complicatie van diabetes die soms over het hoofd wordt gezien, maar de impact ervan op de voeten is aanzienlijk. Mensen met diabetische neuropathie ervaren vaak pijn, tintelingen en gevoelloosheid in hun voeten als gevolg van beschadigde zenuwen. Deze neuropathie kan leiden tot ernstige voetklachten.

Een veelvoorkomend probleem is de verminderde gevoeligheid, waardoor patiënten kleine verwondingen niet opmerken. Dit kan leiden tot wondjes, infecties en zelfs zweren die moeilijk genezen. Daarnaast kan diabetische neuropathie leiden tot veranderingen in de voetstructuur, zoals het afvlakken van de voetboog.

Het is cruciaal voor mensen met diabetes om regelmatig hun voeten te controleren op tekenen van neuropathie en eventuele problemen vroegtijdig aan te pakken. Goede controle van de bloedsuikerspiegel en regelmatige voetinspecties zijn essentieel om ernstige complicaties te voorkomen. Daarnaast is het goed om veel te bewegen (wandelen, fietsen of zwemmen) en te zorgen dat de voeten niet koud worden.

Met goede zooltjes kunnen veel klachten voorkomen worden. Vooral een zacht voetbed dat drukpunten voorkomt is belangrijk zodat wondjes niet snel kunnen ontstaan.

Zooltjes met waterdemping

Medicovi biedt watergevulde inlegzolen die effectief kunnen zijn bij voetklachten gerelateerd aan diabetes. Bij elke verplaatsing of beweging van de voet ontstaat onmiddellijk een reeks waterdrukgolven in de zool. Deze golven, voelbaar onder de zachte EVA-binnenzool, zorgen voor drukverlichting en masseren de voetzool met krachtige waterbewegingen.

De verdeling van drukgolven verkort de duur van belasting op specifieke delen van de voet, wat voordelig is. Door regelmatige afwisseling van spanning en ontspanning wordt de bloedstroom en energietoevoer naar cellen beperkt, maar de werking van de waterdruk verkort deze tijd.

Vooral voor diabetici is langdurige, statische belasting schadelijk. De zachte voetmassage, uitgevoerd met watergolven onder invloed van voetbeweging, verhoogt de toevoer van bloed in de voeten en stimuleert de cellen om glucose (energie) op te nemen via het AMPK-enzym, zonder insuline.

Watergolftherapie versterkt de zuurstofopname en energietoevoer diep in de voeten. Tegelijkertijd dwingt het minder gebruikte delen van de voet om deel te nemen aan het dragen van het lichaamsgewicht.

Ons zooladvies bij diabetes

Gepatenteerde technologie

Demping & massage

Tijdens het lopen worden de voetstappen gedempt door het water in de Medicovi watergevulde zolen. Gedurende het afwikkelen verplaatst het water zich in de zool en veroorzaakt hydraulische drukgolven. Deze drukgolven masseren de voetzool en versterken de natuurlijke pijnverlichting, vooral tijdens langdurig staan.

Houding

De hydraulische drukgolven in de Medicovi orthopedische inlegzolen stimuleren de voeten om voortdurend te bewegen. Deze bewegingen verspreiden zich vanaf de voeten verder in het bewegingsapparaat en zorgen automatisch voor pijnverlichting en een ontspannen houding.