Skip to main content
Winkelmand is leeg

Hielspoor en hielpijn

En hoe zooltjes kunnen helpen


Hielpijn kan meerdere oorzaken hebben. De meest voorkomende vorm is hielspoor of peesplaatontsteking (fasciitis plantaris), waarbij de aanhechting van de dikke pees onder de voet ontstoken is aan de aanhechting bij de hiel. Hielspoor kan erg pijnlijk zijn bij lang staan of lopen. Soms hebben mensen ook last van "opstartpijn" in de ochtend.

Medicovi inlegzolen kunnen hielpijn verzachten.  De watergolftherapie in Medicovi-inlegzolen bevordert de actieve beweging van de pezen en spieren van de voet en verminderd de druk onder de hiel. Wij adviseren bij hielpijn de Medicovi Twin-Heels inlegzolen.

hielpijn en hielspoor

Wat is hielspoor?

Hielspoor is een voetblessure die veel voorkomt bij wandelaars en hardlopers. Hielspoor wordt ook vaak aangeduid met de Latijnse naam fasciitis plantaris. Deze blessure veroorzaakt een vervelende hielpijn. Bij hielspoor is meestal sprake van een ontsteking van de peesplaat, bij de aanhechting onder de hak. De peesplaat is de dikke pees die onder je voet van de hak naar de voorvoet loopt. Op röntgenfoto 's is daarnaast soms ook een botvormig uitsteeksel te zien. Hielspoor is vernoemd naar dit uitsteeksel, maar lang niet iedereen met deze voetblessure heeft dit uitsteeksel.

Hielspoor ontstaat geleidelijk, en zal in het begin vrij weinig pijn veroorzaken, maar naarmate de blessure langer aanwezig is wordt de pijn erger, en het kan zelfs zo erg worden dat simpelweg staan al ondraagbaar is.

Symptomen

Hielspoor veroorzaakt pijn onder je hak. Een zeer herkenbaar hielspoor symptoom is de typische ochtendpijn als je net uit je bed stapt. De pijn wordt dan meestal wat minder erg nadat je opgewarmd bent.  Daarnaast kan de peesplaat gespannen en stijf aanvoelen. Ook kan de pijn op onverwachte momenten erger zijn. Autorijden is bv typisch iets wat vaak pijnlijk is door de afwijkende stand van de voet bij het autorijden.

Oorzaak

De belangrijkste oorzaak van de voetblessure hielspoor is overbelasting van de peesplaat onder de voet. Door deze overbelasting wordt te veel trekkracht uitgeoefend op de plek waar de pees aan de hak zit gehecht. Er zijn meerdere oorzaken aan te wijzen voor dit probleem:

 • Sporten die de voeten belasten door rennen, wandelen, dansen of springen
 • Korte kuitspieren veroorzaken extra spanning op de peesplaat
 • Voetafwijkingen, zoals overpronatie, holle voeten, platvoeten
 • Slecht schoeisel dat niet genoeg steun geeft aan de voetboog. Vooral het lopen op slippers is daarom af te raden. Ook schoenen met weinig demping kunnen hielspoor veroorzaken. Ook moet de schoen goed kunnen afwikkelen
 • Leeftijd: Bij ouderen wordt het dempende weefsel onder hak dunner en zal sneller hielpijn ontstaan. Bij kinderen kan weer de ziekte van Sever hielpijn veroorzaken. Dit is dan geen hielspoor, maar een overbelastingsblessure van de groeischijf van het hielbeen, en dit gaat meestal vanzelf weer over
 • Overgewicht

Behandeling

Zodra je last van hielspoor hebt moet je beginnen met het behandelen van deze voetblessure. Het gevaar ligt namelijk op de loer dat het chronisch wordt, en dan wordt behandeling steeds moeilijker. Als je de behandeling op tijd begint heb je goede kans dat het overgaat. Let dan op de volgende zaken:

 • Neem rust of doe in ieder geval rustig aan

 • Rustig opstarten als je toch gaat bewegen of doe een sport die je voeten minder belast (fietsen, zwemmen)

 • Draag goede schoenen

 • Doe rekoefeningen, vooral voor de kuitspieren

 • Nachtspalken en hielspoor sokken (de Strassburg-Sock) zijn vaak effectief. Deze zijn bijvoorbeeld te koop bij Hielspoorinfo.nl.

 • Draag goede inlegzolen, bijvoorbeeld de Medicovi Twin-Heels

Als de blessure niet overgaat is het aan te raden een huisarts, fysiotherapeut, podoloog of orthopeed te raadplegen. Dezen kunnen nog meer behandelingen aanbieden, zoals shockwave therapie, injecties met corticosteroïden, massage of eventueel zelfs operaties. Vooral operaties en injecties zijn trouwens controversieel. Ze hebben vaak schadelijke bijwerkingen, en bieden zeker geen garantie op herstel.

Ons zooltjes-advies bij hielpijn

Gepatenteerde technologie

Demping & massage

Tijdens het lopen worden de voetstappen gedempt door het water in de Medicovi watergevulde zolen. Gedurende het afwikkelen verplaatst het water zich in de zool en veroorzaakt hydraulische drukgolven. Deze drukgolven masseren de voetzool en versterken de natuurlijke pijnverlichting, vooral tijdens langdurig staan.

Houding

De hydraulische drukgolven in de Medicovi orthopedische inlegzolen stimuleren de voeten om voortdurend te bewegen. Deze bewegingen verspreiden zich vanaf de voeten verder in het bewegingsapparaat en zorgen automatisch voor pijnverlichting en een ontspannen houding.